Slutet på första läsåret, början på en spännande sommar!

Solen har sänkt sig ner i ett bad av dis. Jag sitter på en ihopfällbar säng i Skåne och för första gången på 10 månader är det knäpptyst runt om mig. Tänk vad tiden gått. I onsdags lämnade jag Great Britain för sommaren och nya spännande uppdrag i mitt avlånga hemland. Imorgon väntar en ny utmaning - porträttfotograf i Turning Torso på The Studio.


Mest spännande är kanske den chans som dök up precis innan jag lämnade England. Ett samarbete med den italiensk/engelska tidningen colors. Till min stora förtjusning fick jag chansen, och kommer jobba på projektet från Sverige. Projektet handlar om tonåringar och förvandlingar. Min uppgift är att hitta tonåringar med en stark stil i kläder och smink. Brevid det porträtt jag tar av dessa ungdomar kommer en bild på dem som barn komplettera historierna om deras "förvandlingar". Jag som själv gått på estetskolan Spyken i Lund kom snabbt på att detta var en guldgruva för projektet och hela gårdagen och denna dag har spenderats till att skriva upp namn och ta testbilder. Min förhoppning är att jag ska börja ta de första porträttbilderna på måndag. Under hela projektets utveckling kommer jag ha kontakt med tidningens chefsredaktör - Anna Grassi, som även hon en gång varit elev på UCA Farnham.


Alla skolprojekt för läsåren är klara men ännu väntar jag på ett par av betygen. Detta är såklart både spännande och skrämmande. Vad jag även kommer göra under sommaren är att förhoppningsvis jobba som konsertfotograf och jag har redan blivit bokad till bröllop och familjeplåtningar - vilket känns riktigt roligt. Vad som även måste lösas är hur betalningar från studion ska hanteras då detta klassas som frilansjobb. Jag kommer ta hjälp av sidan frilansfinans som min nya chef ska gå igenom och hjälpa mig med imorgon. Jag hoppas även att jag kommer få blogga under sommaren, vilket hade varit jätteroligt. Om detta är fallet återkommer jag med snart.


Nu ska jag ägna kvällen åt att skriva kontrakt med min nya hyresvärd i England och att redigera bröllopsbilder samt förbereda mig inför morgondagen. Det är mycket spännande som händer i mitt liv just nu och jag är så extremt tacksam att jag verkligen får syssla med foto. Och visst måste jag erkänna att nu känns det som att livets karusell väntar på att ta fart.

Bilder kommer inom kort!

Nyckelord:Utställningar och framtidsutsikter


Såhär kan det se ut när jag håller på att planera en edit.
Att skriva ut miniatyr kopior för att sedan flytta runt dem på vitt underlag är ett bra sätt att få en överblick hur man kan använda sig av bilder man ska ställa ut.


Veckan som har gått har varit extremt hektisk. Men rolig! Jag tycker alltid att det känns så bra när man kan pressa den sista kreativiteten man har ur fingertopparna, för att sätta ihop något till en enda enhet. När jag väl har valt ut vilka bilder jag skulle vilja använda mig av brukar jag skriva ut små kopior och flytta runt dem på ett vitt papper, det enklaste sättet att jobba med en edit.


Ännu en edit, dock har nu kommit fram till en annan edit som kommer vara den slutgiltiga. Resultatet blir att jag endast använder bilden på mitt gamla rum inramat av de två bilderna på fjärillen. Projektet handlar om en resa jag gjorde till Sverige. Jag har en text till projektet som även kommer hängas upp på väggen där jag beskriver hur det kan kännas att återvända till en plats där tiden stått still.


I veckan som gått har även andraårseleverna slutfört de projekt där de först blivit indelade i grupper som var och en arrangerar en utställning. Det har alltså denna vecka varit massor av små utställningar att gå på vilket är trevligt då man får se vad de andra åren sysslar med. Jag valde att gå på bland annat Daisies and Daffodils. Jag gillade verkligen arbetet de hade gjort. Extra energi hade de lagt ner på presentationen och en del utav utställningslokalens golv hade blivit klätt med äkta gräs.

Själv är jag helt klar med det självskrivna projektet som skall ställas ut på måndag. Detta blir första gången vi själva inte får ta del av kritik. Vi kommer endast få betyget hemskickat till oss i sommar, vilket är aningen obehagligt!

Det svåraste med detta projektet var nog att göra broschyren. En del av projektet var nämligen att vi skulle göra en booklet i InDesign, ett program de flesta inte jobbat med tidigare. Jag tycker dock att det är ett väldigt bra program att kunna, och det var nog värt lite svett och tårar för att lära sig det.


Jag fick i veckan även frågan av en bloggläsare vad som händer under sommaren. Det känns trevligt att det finns ett intresse kring bloggen och vad som händer med fotograferandet. Jag kommer under sommaren jobba en del som porträttfotograf i Turning Torso, Malmö. Jag har även en del bröllopsfotograferingar vilket jag tycker är väldigt roligt och det känns naturligt att fotografera bröllop eftersom jag tidigare gjort detta i stor utsträckning. Ett annat projekt som jag kanske kommer att ta del i är ett fotoprojekt i England för tidningen Colors. Jag fick nämligen tipset från kursledaren Anna Fox om ett projekt de kommer jobba med då de behöver lite frilansare. Jag kommer söka mer information om detta och skriva om det här i bloggen om det blir en del av mina sommarplaner.


Jag återkommer snart med mer information om utvecklingen,

Tack för att ni läser!

/Bim


En utav bilderna från utställningen Daisies and Daffodils.

Nyckelord:Sluttampen!


En utav mina bilder till projektet Cultures of Nature.

Jag sitter inne i min lilla studentgrotta.

Fastklistrad vid Photoshop planerar jag min edit av det självskrivna projektet.

Tänk att det första året snart är färdigt, vad snabbt det har gått!

Nästa år kommer jag inte bo i trygga accomodation, utan i ett hus jag hittade via campuskontorets egen lista. Det är ett hus på två våningar, världens minsta (men mysiga!) vardagsrum och kök. Jag kommer till skillnad från många andra att bo nära universitetet vilket är en stor lättnad.

Jag är redan förväntansfull inför nästa år. Detta året har främst varit en lång men intressant introduktion. Jag har fått testa, titta och lära. Det är både bra och dåligt att första årets betyg inte räknas till slutbetyget. Bra eftersom det tar ett tag att komma in i hela processent med att förstå vad som är bra och dåligt och att lära sig hur bildkritik går till. Dåligt eftersom jag råkar vara väldigt nöjd med mina betyg som då inte räknas mer än att jag får vara en gnutta stolt över vad jag åstadkommit.

Nästa år kommer vi lära oss mer om yrket. Jag frågade nämligen en lärare om hur jag kommer kunna klara mig efter att alla tre år är färdigpluggade. Han lugnade mig med att säga att vi har en hel delkurs det andra och tredje året som bara handlar om hur man ska sälja sig och komma in på arbetsmarknaden. Detta kommer innefatta hur man skapar presentationer och bygger kontaktnät.


En liten klump fick jag dock i magen då jag var inne i det digitala utskriftsrummet idag. Människor som febrilt skriver ut allt som ska monteras inför viktiga deadlines. Det gäller att använda tiden väl då bokningspapprena saknar blanka ytor. Mest nervösa är nog dock tredjeårs eleverna som är bleka och svettiga efter de senaste veckornas stress inför slutshowen. Själv tittar jag nyfiket på vad de skapar och förundras av kreativiteten.

Ja nästa år blir verkligen allt allvar på riktigt och det finns inga rum för misstag eller lathet. Jag är så glad att jag har valt en kurs jag verkligen älskar, då en viss besatthet i ämnet krävs för att prestera. Att sticka ut är inte alltid så lätt.


Idag såg jag i alla fall lite av innehållet av morgondagens utställning gjord av ett par utav andraårseleverna, det ska bli intressant att se resten av deras verk. Så efter resten av reviewn imorgon och utställningen återkommer jag med bilder från båda!

Nyckelord:RSS 2.0