Fotografera och Provocera

 


Alla de dagar då jag sätter mig ner för att skriva verkar gå i regnets tecken. Dagen har varit lång och mörk. En sådan dag då det känns som man vaknat tidigt fastän jag inte steg upp förrän kl 9, för att sedan lägga sig sent. Mörkret förvränger sanningen och vi tittar på klockan för att inte bli lurade då dagsljus inte vägleder våra sinnen.

Jag klagar inte. Jag skriver bäst dagar som dessa då en långpromenad i parken skulle innebära våta skor och frusna händer. Hellre sitter man inne än att låta kroppen bli attackerad av isiga Oktoberdroppar.

 Projekten fortlöpor och seminars, tutorials och lectures ligger tätt sammanflätade i schemat för år två. Denna vecka ska jag göra mitt bästa för att börja skriva en utav de två uppsatserna. Än så länge har jag endast forskat och gjort research relaterat till det jag skulle vilja skriva om.
Till uppsats nummer ett vill jag skriva om hur människokoppen är representerad i fotografi och hur denna används och läses på olika sätt beroende på vilken genre av foto vi hittar den i.


Jag har forskat lite om den svenska fotografen Lennart Nilsson. Inspirationen till detta fick jag efter att ha sett honom på svenska nyheter som jag följer varje dag på webben. Hans personliga intresse låg i det vetenskapliga fotografiet då han genom avancerad teknik lyckades fotografera fostrets utveckling i den gravida kvinnans kropp. Detaljerna i bilderna är häpnadsväckande och världen förundrades över det man tidigare inte kunnat se utan bara föreställt sig.
I samband med detta var det självklart olika organisationer och företag som ville använda dessa bilder. Vad Herr Nilsson inte hade räknat med, då han såg sitt projekt som en veteskaplig undersökning, var att detta även skulle ge bränsle till organisationer som arbetade med kampanjer mot abort.

 

Jag tycket att det är väldigt intressant hur fotograferandet kan leda till en provokation som fotografen från början inte ens övervägt skulle kunna infalla i samband med det jobb han eller hon utfört. I detta fall tog Lennart Nilsson beslutet att inte sälja rättigheterna till bilderna, då hans avsikt inte var att peka finger utan snarare att visa oss något vi aldrig tidigare skådat. Han ville att vi skulle fascineras, inte utav politiska eller moraliska frågeställningar utan snarare av vad hans fotograferande kunde visa oss.

Jag tycket att det är viktigt att fotografer som lever i ett samhälle som vårt, där media är en stor inspiration till de val vi gör i livet, överväger hur vi låter andra använda våra bilder. Jag tror det är viktigt att våga stå för det man dokumenterar och att prislappen inte alltid får styra våra beslut.

 

En annan trevlig nyhet är att jag blivit vald till Student Ambassador. Jag representerar alltså studenterna på mitt universitet och är ansiktet som studenter som kommer till våra open days kommer att möta.

Mitt första pass har jag imorgon. Då kommer jag och ett par andra studenter från de olika kurserna att guida föräldrar och studenter som kommer för att ta en närmre titt på University of Creative Arts Farnham. Det ska bli spännande att bli mer involverad och jag kommer att få knyta många nya kontakter, bland annat med personer från systeruniversiteten.

 

Mitt fotohuvud går allt oftare på högvarv men nu är timmen sen och det är dags att stänga av suset av idéer och frågeställningar. Jag återkommer snart för att tömma tankar i denna fotoblogg, som blivit en del av mitt liv och en länk till mitt avlånga hemland.

Allt gott till er som läser och älskar foto!



Bild jag tagit i samband med fotoprojektet Vision and Knowledge. Min idé handlar om tevens betydelse och inverkan på oss och vårt vardagsliv. Jag vill göra mitt projekt intressant genom att överdriva en smula och forska om tevemissbrukaren med ett sarkastiskt öga. Jag porträtterar teven som en drog och människan som en hjärndöd zombie. Vad är bra med TV, vad är dåligt? Hur långt går vissa i sitt tittande och vilka höjder når missbruket? Är det en källa för kunskap, eller bara ett bekvämt sätt att fly verkligheten?...
Jag har valt att göra ögonen vita, som en reflektion av det vita ljuset från teven. Vitt symboliserar för mig det meningslösa programmet. Vi matas ständigt med detta vita innehållslösa ljus och vi slipper att själva tänka och dra slutsatser.


 

/Bim Hjortronsteen

Nyckelord:



Att välja en millisekund

Idag vaknade jag upp till en grå dag. Den första riktigt grå dagen sedan jag återvände efter sommaren. Dropparna föll tätt från himlen och jag var tvungen att använda det enda paraply jag äger; rosa med hundvalpar på. Detta i kombination med min längd gjorde att jag lätt kunde misstagits för en tolvåring. Med blöta söndriga sneakers (som jag älskar eftersom de är de enda riktigt bekväma skor jag har) tågade jag in till Universitetet och mötte alla blöta fotoentusiaster väntandes utanför föreläsningssalen.



I Fotoprojektet Vision And Knowledge har jag valt att arbeta med identitet. Just nu har jag mest gjort research men även tagit bilder som denna för att undersöka hur identitet kan ifrågasättas och läsas ifrån ett foto. En utav mina ideér är att ta bilder på människor "off-guard", då de inte antar en viss pose eller ansiktsuttryck, utan ser ut som de skulle göra vare sig kameran var riktad emot dem eller inte.



Ännu ett exempel på ett "off-guard" moment. Bilden föreställer min syster Minna, ute på promenad.


 På menyn idag stod modernismen och vi tittade på foto som tagits för fotograferandets skull. Detta kan låta lite knepigt, och det var det! Dock fick vi lyssna till många intressanta moderna teorier och användningar för foto. En term som var relevant genom hela föreläsningen var ”the decisive moment”, alltså den lilla millisekund vi kan välja för att knäppa en bild. Vilken av alla millisekunder vi väljer är grunden för hur bilden ser ut och hur den kommer att läsas. Ett exempel på en bild som illustrerar detta mycket bra är Cartier Bressons ”The decisive moment” där vi ser en man just i språnget. Om vi som fotografer lyckas fånga precis rätt ögonblick kan de enklaste händelser växa till stora frågor, ibland även större än fotografen kan kontrollera.
Nästa måndag kommer en Seminar (en session där vi diskuterar frågor och uppsatser kring foto) att äga rum. Till dess fick vi i uppgift att i grupper hitta en bild som skulle kunna länkas till detta sätt att se och tänka foto. Jag tillsammans med min grupp bestämde oss för den kända bilden tagen av Harold Edgerton föreställande en droppe mjölk som krossas mot en röd yta. Det kan diskuteras om denna bild är en vetenskapligt undersökande bild, eller om det är konst. Tack vare fotografens skicklighet att fånga droppens möte med den röda ytan ser vi mjölk ta form på ett sätt vi aldrig tidigare skådat, vilket talar för en vetenskaplig skildring av materia. Dock kan det inte undgås att de starka färgerna gör bilden visuellt vacker. Den är även proportionellt tilltalande vilket gör att denna bild idag används flitigt som konst och inredning.



Denna bild tog jag då jag var ute på en utav mina promenader. På senaste tiden har jag tagit mycket bilder på reflektioner. Det är rätt intressant ur ett symboliskt perspektiv; Vad är inomhus, vad är utomhus?


 Allt detta är mycket intressant och det är tur att mycket inspirerande tal är en stor del av den schemalagda tiden då vi under bara första terminen kommer skriva två uppsatser samtidigt.
Vad som även händer denna vecka är att jag har en intervju för platsen som ambassadör för hela universitetet. Detta kom som en trevlig överraskning då man måste bli rekommenderad för detta. Jag vet fortfarande inte vem där är som rekommenderat mig vilket gör det lite extra spännande. På Onsdag kommer intervjun äga rum då jag skall ha förberett ett tal på fem minuter om varför jag sökte till Universitetet och min kurs – spännande!

Fotoprojektet som nu även börjar ta fart går under namnet Vision and Knowledge. Mer om detta kommer jag skriva om i mitt nästa blogginlägg!


 
Teorin sköljer jag ner med en kopp kaffe.


Jag vill även passa på att tacka för alla kommentarer och feedback jag får både här på bloggen och genom facebook! Jag uppskattar alla synpunket och jobbar för att bloggen ska vara och bli mer och mer intressant. Har ni några frågor eller önskemål så tveka inte att skriva till mig!

Ha en jättefin vecka och glöm inte att alltid ha en kamera på axeln!

/Bim Hjortronsteen


 Bilderna jag analyserade idag

Edgertons Milk drop coronet: http://www.vam.ac.uk/vastatic/microsites/photography/images/photograph/large/im00231.jpg

Bressons The decisive moment: http://www.doobybrain.com/wp-content/uploads/2009/03/cartier-bresson-decisive-moment.jpg

 

Nyckelord:



RSS 2.0