Solsken och oro


Några elever från Interior design njöt av solen som sken på gräsplätten i Student Village.

Regn öser ner som spikar från himlen, upphör sedan och solen lyckas bryta sig igenom ett tjockt molntäcke. Nog kan man ana att April ligger runt hörnet.

Att skriva en uppsatts när vädret blir allt trevligare är inte det lättaste, och utanför mitt fönster ligger studenter från andra kurser på färgglada filtar placerade i ett äkta grönt engelskt gräs. Jag ser vänner från kurserna interior design, textiles, fine art, advertising och många andra kurser. Jag kan dock inte skymta en enda från Photography. Min gissning är att alla fotoelever sitter kedjade vid sina skrivbord eller är någon annanstans för att ta bilder till något av våra många projekt. Foto är sannerligen den stressigaste kursen att studera.

Stressen har också varit stor i och med boendefrågan inför nästa år. Accomodation är bara till för förstaårselever, och elever som ännu inte hittat någon att bo med får lättare panik.




I Fredags blev vi dessutom introducerade för det fina lilla programmet Indesign. Vi gick igenom de lättare funktionerna eftersom vi måste göra en broschyr som matchar vårt arbete till slutshowen (det självskrivna projektet). Jag tycker att Indesign är hyfsat lätt att greppa eftersom jag sysslat mycket med photoshop och är van att jobba med datorn som verktyg, dock är det ju inte helt lätt när alla menytitlar är annorlunda. Vi kommer ha flera workshops med Indesign för att utveckla vår kunskap kring programmet. Vad vi fick lära oss i Fredags var helt enkelt hur man skapar ett nytt dokument, och hur man börjar behandla det. I min broschyr kommer jag berätta lite om mitt självkskrivna arbete som då ska handla om identitet. Det är svårt att veta redan nu hur man vill att broschyren ska se ut, speciellt för mig som inte börjat ta de faktiska bilderna än. Bilderna kommer jag att jobba med när jag åker till Sverige nästa vecka. Jag vill att Sverige som land ska vara en del i mitt projekt eftersom det kommer handla om identitet.


Vad som är skönt nu när solen har kommit fram är att man även kan leka med detta ljus i bilder. Efter att ha spenderat så mycket tid med att konstruera ljus genom mekaniska hjälpmedel är det rätt skönt att bara vara ute med kameran och ta lite färgglada bilder. Igår tog jag tillexempel bilder till Cultures of Nature, såhär såg några av dem ut;



Nyckelord:



Att tyda tecken

Nyss hemkommen från Köpenhamn sitter jag på mitt korridorrum. En näst intill ouppackad väska ligger brevid alla de böcker jag hyrt inför uppsatsskrivningen som jag ikväll försöker börja med. Min plan är att gör research på den generella meningen med uppsatsen för att sedan se vad som intresserar mig mest. Därefter väljer jag ett utav fem "topics". Jag fick en förfrågan efter mitt förra inlägg att berätta mer om uppsatsen, vilket passar bra nu när jag har kommit igång med den.

Själva "uniten" eller ämnet går under namnet "Signs and Meanings". Precis som namnet avslöjar handlar det om meddelanden som vi kan skicka genom bilder. Det kan vara allt från vad du associerar med färgen röd till ansiktsuttryck på personer på en bild. I stora drag handlar det om hur vårt sinne vill koppla saker vi ser till saker vi upplevt eller tycker hör ihop med detta. Det ligger i fotografens händer att välja eller komponera en bild för att skapa en effekt. Hur vill vi att fotot ska tolkas och hur gör vi för att få fram rätt meddelanden?

Jag har själv tittat på en fotograf vid namn Simon Denison som har fotograferat landskap där tecken av att människor en gång varit eller levt där finns kvar. Ett exempel på en utav hans bilder är ett öppet fält där endast en vägskylt står kvar, lätt böjd.

Varför är det då så att vi kopplar något materiellt till liv och människor? I exemplet med vägskylten kanske det är självklart, det är ju inte naturen som behöver skylten utan vi. Saker vi förknippar med vardagliga händelser kan spegla oss som människor och på så sätt kan fotografen leka med symboler. I just fotografins värld kan ett foto vara mycket mer intressant då vi kan göra dessa kopplingar. Det kan kännas rätt lustigt att vi kan se oss själva i en vägskylt.


En bild jag tog när jag testplåtade inför nature projektet för inspiration.

Idag hade jag även tutorial i projektet "Cultures Of Nature", jag presenterade då min idé. Eller rättare sagt två idéer. Vad jag tänkt mig är dels relationen mellan oss och naturen. Med oss menar jag då människan i allmänhet. Jag en artikel fångade mitt intresse, om hur vi åter kan lyckas inliva djur som blivit utrotade från vissa platser. För mig gick tankarna till hur människan försöker vara herre över naturen, nästan som att leka gud. Till denna idé vill jag skapa bilder men människor i naturen som får träd att vrida sig dit de vill och djur att följa dem.

Min andra idé är att skapa bilder som representerar naturen som en "säker plats". Naturen har genom tiderna varit en fristad för oss, en tillflycktsort. Till denna idé skulle jag isåfall ta bilder på människor som blir harmoniska i naturen. Kanske att jag låter en modell ligga i gräset och filosofera, eller en picknick i det gröna för att skapa rum och jämföra naturen med husen vi bor i.


Hursomhelst så har jag mycket jobb att ta tag i och utbildningen känns spännande och händelserik. Jag kan inte klaga, för jag älskar att se livet genom en kameralins.


I Farnham blommar påskliljor.

Nyckelord:



Ciao Florens

När vi återvände från Florens väntade ett soligt Farnham på oss.

Det är underligt hur allt känns främmande när man har varit borta, även om det bara är fyra nätter.


En utav mina idéer är att berätta hisorien om att känna sig som en främling i staden.
Detta är ett okänt par som jag fångade när de antagligen försökte komma underfund med vart de var.


Nu måste fulla minneskort gås igenom och många timmars redigering och planering står på mitt schema. Jag lägger alltid mycket vikt vid presentation av mina bilder och för mig är det viktigt att andra finner mina bilder talande.

Vad gäller själva resan är jag mycket nöjd. Dagarna började med en tutorial, alltså ett möte med en utav de två ledarna som följt med. Efter detta spenderade vi de ljusa dagstimmarna på de italienska gatorna, för att försöka fånga vad vi tyckte var relevant till vår egen idé. Jag använde mig utav min digitala Nikon D80, vilket kändes relevant för just detta projekt då processen måste vara hyfsat snabb.

Väl tillbaka i Farnham känns det rätt pressat just nu. På grund utav att nyckelpersoner varit borta på grund av sjukdom har vi nu fyra projekt samtidigt; Self directed, Cultures of Nature, City representation och uppsatsen.Just idag försöker jag dyka ner i uppsatsen som jag behöver jobba lite extra på eftersom engelska trots allt inte är mitt hemspråk.

Denna gång handlar uppsatsen om tecken och mening i bilder. Jag tycker redan att jag lärt mig mycket mer av teorin som hör till denna uppsatsen jämfört med förra. I princip har föreläsningarna handlat om hur vi kommunicerar med bilder. Vi har tittat lite extra på kommersiellt fotospråk och hur vi blir påverkade av vissa "tecken". Vissa saker kan tyckas självklara, men om man bemästrar vilka tecken man kan använda sig av för att beröra en viss målgrupp, så har man kommit långt.


Nu när jag har pluggat mer än hälften av mitt första år i Farnham börjar jag inse hur mycket jag utvecklats sedan jag kom hit. Det är svårt ibland att sätta fingret på vad det är exakt som förändrats i mitt sätt att ta bilder. Jag tror att man med tiden här börjar se saker på ett nytt sätt. En fotoutbildning fungerar inte ifall någon säger till dig exakt vad och hur du ska fotografera. Allt handlar om inspiration, vad andra har gjort tidigare och vad du kan göra med ett liknande redskap.

Innan jag kom hit kunde jag ta bilder, precis som vem som helst. Jag tycker fortfarande att de konstnärliga bilder jag tog är bra. Skillnaden är att jag inte visste varför det var bra. Genom att studera foto kan vi förstå varför en bild kan vara tilltalande, och hur de kan väcka känslor. Visst har jag lärt mig mycket tekniskt, och för mig är detta som grädden på moset. Med goda kunskaper i fototeknik så blir det lättare att förvandla idé till verklighet.  


Florens. Fotomanipulation i photoshop, lade till stadsljusen från en utav mina andra bilder.

Nyckelord:



Gammeldags teknik



Den 11e Mars åker grupp A och B (som inkluderar mig) till Italien, Florens.

Vi håller just nu på att planera vad vi vill skapa när vi är där. Innan vi åker måste vi bestämma oss för vilken typ av kamera vi vill använda oss av och hur vi vill genomföra projektet. Jag vill inte planera helt och hållet vilken känsla mitt projekt ska belysa, bilderna vill jag skapa helt och hållet på plats.

Jag vet dock att jag vill fota digitalt, jag kommer använda mig av min D80 och min lilla kompaktkamera. Kompaktkameran bär namnet Canon Ixus 980 IS, och tillåter fotografen att göra allting manuellt, vilket är en nyhet för de små kompaktkamerorna, och jag har redan börjat utforska vad den kan göra.




Vi har även haft ännu en workshop som handlade om gammeldags fototeknik. Vår lärare Peter Renn visade tekninker som blekning, sepiatoning, silvertoning och blå/grön toning. Om jag hinner innan Onsdag ska jag ta mig en närmare titt på kemikalierna och experimentera lite. Det var en riktigt inspirerande workshop och jag börjar förstå hur oändligt mycket man kan göra med foto.

Peter visade även tekniken som kallas Liquid light som gör det möjligt att genom solljus "trycka" ett foto på olika material. Material som andra hade testat var tillexempel folio och keramikplattor.


Fotografi tryckt på folie


Testremsor; silvertoning och sepiatoning.

Nyckelord:



RSS 2.0