Kan man betygsätta en bild?


På bild: Frida Hjortronsteen


Nu har jag äntligen lämnat in uppsatsen National and Cultural Identity, och vi är ”fria” i två veckor. Dock tog jag en tur till biblioteket idag för att förbereda mig inför ett utav våra nästa projekt – Institutions. Jag fick även möta en ny elev på skolan idag, Mårten Lange – som har vunnit Hasselbladstipendiet och därför blir sponsrad under sin Masters som han valt att göra just i Farnham.


Mötet med Mårten fick mig att tänka på hur jag kände mig när jag först kom till Universitetet. Det var intressant att höra om Mårtens erfarenhet från sin svenska fotoutbildning i Göteborg. Jag själv, är van vid att få betyg i samband med varje projekt. Då Mårten berättade att man på hans svenska utbildning endast blev bedömd som godkänd eller icke-godkänd, blev jag lite fundersam. Är detta bra eller dåligt? Kan man verkligen betygsätta foto? Jag kan på många sätt tycka att det är bra att bli placerad betygsmässigt, då jag på en skala kan utläsa vilken nivå mina lärare anser mitt ”material” ska placeras. Samtidigt måste jag erkänna att foto kan vara väldigt personligt, och kanske ibland omöjligt att betygsätta. Fast visst känner man sig väldigt stolt när man får bekräftelse i form av ett betyg efter hårt arbete. Så länge jag lär mig om foto behöver jag feedback, för att förstå vad en bra bild är. I många fall är det ju faktiskt så, att den som anstränger sig och jobbar hårt blir en bra fotograf. Betyg ger en viss motivation till att ge lite extra. För visst krävs träning för att få kunskapen om hur man kan använda sig av sitt alldeles egna foto-öga. Självfallet tror jag att det finns de som har en medfödd talang i att se och fånga, då bilden i sig är som tidigare nämnt väldigt personlig. Men jag tror också att man bara kan bli en riktigt vass fotograf då man kritiserar första bilden, tar upp kameran och försöker igen.

 
Bild tagen under mitt jullov. Ljuskällor; Nikon SB 600 och Nikon SB 900
Nu ska jag återgå till böcker och fotografer. Det krävs en del användning av uppslagsverket för att förstå innebörden utav den brief som tillhör nästa projekt. Jag återkommer snart med mer om detta!

 

/Bim

Nyckelord:Jullovet är slut!
Efter ett jullov i Sverige är jag nu tillbaks i UK. Trots att universitetet har varit stängt så har det varit ett stressigt lov eftersom projekten ska lämnas in denna vecka. Direkt efter att ha blivit hämtad från tågstationen var det dags att lägga många timmar på redigering, ännu är det inte klart. Jag drar mig något för att ta en kopp kaffe, då jag om en stund måste tvinga mig att lägga ifrån mig Photoshop för att få några timmars sömn.

 

Det är projektet Vision and Knowledge som utgör denna stress. Som jag nämnt tidigare, skall vi röra vid den ”påhittade communityn”, då jag valde att jobba med TV som en overklig mötesplats. På Onsdag börjar vår slutgiltiga assesment, då alla arbeten skall hänga tills fredag. Vi kommer vara närvarande, kritisera och kritiseras, och ana vad betyget kommer att bli. Så just nu har jag många bilder kvar att titta igenom och välja mellan….
Men jag återkommer snart med mer!

Nyckelord:RSS 2.0