WALLPAPER

På sjunde våningen I Blue Fin Building tittar jag ut. Molnen har samlat sig och dropparna som faller uppifrån gör streck på de jättelika fönstren. Halvt hypnotiserad av utsikten (ifrån mitt skrivbord kan jag se ut över större delen av London) återvänder jag till min skärm. Jag går just nu igenom opublicerade bilder från fashion week i Milano, London, Paris och New York för att fortsätta arbetet med en fashion-story som skall publiceras i September. Mitt arbete på Wallpaper magazine har börjat.

 

Utsikten från kontoret då regnet lättat.

 

Då jag har bytt ut gräs mot cement, the mot skinny cappuccinos, har jag även börjat mitt professionella liv i London. Jag ansökte till Wallpaper för ungefär fem månader sedan, och jag vågade inte direkt hoppas på att få ett internship där, men som tur var gick min intervju med foto-editören Matthew Beaman bra, och jag sitter bredvid honom varje dag och jobbar på en egen Mac. Min första dag fick jag redigera document till arkivet och göra research om ett antal kreativa profiler som kommer intervjuvas senare i år – och nu har jag fått ansvar i en del av ett projekt vilket är väldigt spännande. Vad jag framförallt uppskattar är att få lära mig mer om industrin och människorna i den.  Idag fick jag tillexempel titta på en portfolio som skickats in till Wallpaper utav en fotograf som hoppas att få jobba för dem i framtiden, vilket ger mig en bra riktlinje av vad som behövs för att lyckas.

 

Utöver detta så håller jag på med mitt största projekt hittills då jag blivit tillfrågad att bli Director of Photography för en tidning som lanseras imorgon. Detta kommer bli ett lrävande men även givande jobb, som förhoppningsvis också kommer kunna leda mig vidare till andra utmaningar. Vad rollen innebär är helt enkelt att jag är ansvarig för allt som har med fotografi att göra. Jag kommer från och med imorgon driva ett projekt med titeln ’London 32’ som kommer handla om de 32 boroughs (områdena) i London.

Jag kommer posta länken till detta projekt här på bloggen imorgon.

 

 

Om ni även vill se en ’taster’ till min utställning i London kan ni klicka här: http://bit.ly/kQCF8L

Nyckelord:Assessment

Idag avslutade vi projektet 'Professional Futures'.

våra portfolios.

 

Klockan 9.00 lämnade vi in materialet för att uppfylla kriterierna: professionell och printad portfolio, CV, länk till webbsida, Artist Statement, Project Proposal och Project Report. Efter detta ägnades dagen till att göra presentationer då vi berättade närmare om våra praktikplatser, vilket också betygsattes.

Jag skrev ut min portfolio i våran Digital Suite


Innan jag beskärt och monterat i portfolion - det var inte lätt att hantera de glatta plastfickorna!

Då jag talade om mina framtidsplaner insåg jag plötsligt att slutet utav min universitetstid närmar sig med stormsteg. Detta kommer dock inte innebära slutet på hårt arbete. Jag har bestämt mig för att flytta till London där jag också kommer genomföra praktikplatser på Wallpaper, Monocle och Landor.

 

Dock var det mycket intressant att höra om mina kollegors praktikplatser. Några utav dessa var praktiker på AMV (utsett till världens främsta reklambyrå), Celebrity Pictures och World Photography Awards. Dock handlade många presentationer även om hur svårt det är att få en praktikplats. Dock måste jag tillägga att jag har funnit det mycket enklare att hitta praktik i England än i Sverige. Kanske är detta eftersom att valmöjligheterna och storleken av den kommersiella och kreativa industrin är så pass stor här - vilket gör det lättare att arbeta sig uppåt.

 

 

Vad jag har lärt mig under denna tid är framförallt att inte ge upp. Skicka 100 mail och få ett svar - och ett svar kan ändra mycket. Jag tror även att det är viktigt att lägga tid på sina presentationer; visa hellre få bra bilder än massor av medelmåttiga fotografi. Trots att man som student är fattig så skulle jag även rekommendera att lägga extra pengar på en portfolio - trots allt är fotografi ett visuellt media som kräver en genomtänkt presentation.

Nyckelord:Förberedelser

Jag är återigen I Farnham. Efter att ha återvänt till Sverige under fyra olika tillfällen har jag nu bildmaterial till att slutföra mitt sista projekt.

Smakprov från mitt projekt med arbetstiteln: The Ice Is Getting Thinner (klicka för större bild)


Det projekt jag har arbetat med skiljer sig mycket ifrån det jag gjorde på Broadwater School. Istället för att göra en ren dokumentär har jag fångat ögonblick från verkligheten för att berätta en nästan ’filmic’ historia om att återvända till den plats jag lämnade bakom mig. Detta har varit ett projekt jag velat göra länge, men det är inte förrän nu jag känt mig mogen nog att göra det.

 

Från min workbook, här skriver jag ner/dokumenterar allt jag gör.


Nästa steg har varit att designa en bok och i nästa vecka kommer jag att skicka denna till antigen Blurb (www.blurb.com) eller UBYU (http://www.ubyubooks.com/) , två företag/websidor som tillverkar böcker till ett förvånansvärt billigt pris i jämförelse med svenska Arkitekt Kopia i Malmö som jag tidigare använt. Vad som är förmånligt med Blurb och UBYU är att man kan göra alla val själv – från papperskvalité till färg på sidenband. Jag kommer antagligen att välja UBYU, då jag hört att denna webbsida är bättre än Blurb då kalitén är lite bättre och valmöjligheten är större- dock måste man ladda ner deras egna bokvertyg på sajten till skillnad från Blurb där man använder InDesign för att designa sin bok.

skärmavbildning från UBYU

skärmavbildning från UBYU


skärmavbildning från Blurb

 

 

Jag kommer även presentera boken med 3 – 5 prints i galleriet där vi kommer ställa ut. Detta har enligt mig alltid varit lite lurigt. Priserna kan verkligen variera och det är verkligen värt att jaga studentrabatter. Jag talade med min kollega Andrew Bruce som till hösten ska börja sin masterutbildning på Royal College of Art; då han tog studenten förra sommaren spenderade han ca 15 000kr på att utskrifter, inramning och glas för sina tre bilder, vilket är väldigt stora summor.

 

Utöver detta samtalar jag nu med personer på tidningar och agenturer där jag ska praktisera under sommaren. Då jag kommer flytta in till London känns detta spännande och det kommer bli ett nytt kapitel i min karriär som kommer kunna följas här på bloggen. När datum har bestämts skall jag skriva mer om dessa.

Nyckelord:RSS 2.0