Modellkontrakt

Nattbild från mitt London-fönster (långexponering).

Då jag flyttat mig själv och all min utrustning till London så måste jag lägga mycket kraft och energi på att överleva som fotograf. Jag hade en bra start på sommaren då jag under en kväll under min utställning lyckades sälja ut min bok ‘The Ice Is Getting Thinner’, och lyckades träffa många industri profiler och ge ut mina visitkort. Under denna kväll blev jag även headhuntad av en scout från Millenium Images – en utav de största fotoagenturerna. Han bad mig att skicka en postfolio till Millenium för konsideration. Detta var en ganska smidig process och till slut blev jag accepterad att bli en del av agenturen.

 

En utav de element som krävde lite extra tid var dock model realeases – modell kontrakt. Detta är en utav de delarna av fotoyrket som jag nu måste bli mer noggrann med då mitt främsta mål inte längre är att uppnå ett högt universitets betyg, utan snarare att skapa bilder som är säljbara. För alla bilder där identitet av den som är fotograferad kan avsljöjas måste ett modellkontrakt signeras. Visst, många gånger fotar vi spontana ögonblick och ibland är familj och vänner de vi fångar i våra bilder. Men för att kunna sälja bilder måste personen i bilden alltid skriva på ett papper som ger dig som fotograf rättigheter. Eftersom det ibland även är knepigt att få tag i människor långt efter det att plåtningen ägt rum, så är mitt råd att alltid ha modellkontrakt med dig i fotoväskan.

 

Ett modellkontrakt för en ’oproffesionell’ modell kan vara väldigt enkelt, och det är något som vem som helst kan komponera på egen hand. Det du skall inkludera är:

 

Namn på fotograf

Namn på modell

Beskrivning av bilden/bilderna

En kort text som fastställer att modellen överlämnar alla rättigheter till dig

Signatur och datum för signatur

 

Då alla modellkontrakt var signerade och kontraktet likaså, så blev jag en del av Millennium. Senare här på loggen kommer jag ge tips om hur du bäst kan sätta ihop din egen portfolio för ansökning till en fotoagentur eller tidning.


Bim

Nyckelord:RSS 2.0