Bilden är orden, orden är bilden

 

Nu är våren äntligen kommen till det lilla samhället Farnham. Påskliljorna har redan tittat fram och gatan ledande till universitetet kantas av gula fyrverkerier. Jag blir alltid extra inspirerad av vårens färger. Färgklickar som letar sig fram ur den grå marken gör att omgivningen är varierad – på gränsen mellan melankoli och glädje, varken för mycket eller för lite – vinter eller vår. Människor blir även mer intressanta då de grå vinterkläderna åker av och byts ut till färgglada klänningar och spring i benen. Men med min tursamhet börjar tunga, glesa droppar falla just när jag klätt mig i solglasögon och en tunn kavaj. Det blir en dag av redigering – inomhus.

 

 

Jag har märkt att det svåraste med redigering är överanalyseringen av bilderna. Efter ett par timmar av koncentration blir det svårare att urskilja kontraster och nyanser. Ibland blir även gränsen mellan bra och sämre komposition vagare. Därför kom min tutorial i precis rättan tid då jag blev vägledd av den svenska fotografen Anna Linderstam. Detta var min första lärarledda tid under mina år i Farnham då jag faktiskt kunde beskriva mina idéer på svenska, vilket i samband med min komplicerade utläggning passade mig utmärkt.

 

En utav bilderna tagna i samband med projektet om min mor.

 

Något annat som diskuterades under mötet var valet av titel och eventuell text till mitt arbete om min mor. Det var en lättnad att känna sig förstådd då jag förklarade hur svårt jag finner det att sätta text på det jag skapar. Det skrivna ordet blir en stor del när det väl kopplas ihop med ett färdigt projekt. Text kan antingen förtydliga eller komplicera. Den kan rentav förstöra – vilket ofta är min rädsla. Kunskapen och tankarna kring text till foto, tror jag,  är ett utav de element som framförallt skiljer hobbyfotograferandet från den professionella fotokonsten. Det är antagligen ett utav de områden jag kämpat mest med under min tid här. Jag vill stjäla så lite uppmärksamhet från bilderna som möjligt – eftersom jag tror att det är skapandet av bilder som är min starka sida. Min poesi ligger i skuggor och ljus – inte i a till ö.

/Bim

 

Miniatyrer: Klicka för större versioner.


Kommentarer
Postat av: Martin

Hej. Jag tycker bilden på receptionisten är jätte fin och bra. Jag undrar om du väntade in klockslaget för att få visarna så "rätt" eller om det bara var en slump att du befann dig där och då? Kanske har du korrigerat visarna i Photoshop? Tack.

2010-04-08 @ 11:46:29
Postat av: Bim

Hejsan Martin!Bilden är inte photoshoppad, jag var helt enkelt på rätt plats vid rätt tillfälle. Roligt att du gillar bilden!

2010-04-14 @ 18:44:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0