Att våga vara passionerad

Skrivet den 4e februari..




Porträtt taget i Paris där jag tillbringade en del av det två veckor långa lovet.





Hej alla fotoälskare.

Idag har jag haft terminens första introduktion efter två veckors uppehåll.
Det nya projektet går under titeln: Narratives and Audience. Som ni kanske förstår handlar detta om att berätta historier i bilder. Vad som var extra roligt var att svenska fotografen Anna Lindestam var en utav våra tre gästföreläsare. Hon jobbar mycket med vad man skulle kunna kalla mellanrummet mellan olika sinnesstämningar och en utav hennes projekt tog mellan 8 - 30 timmar per bild. Mer om henne kommer ni antagligen kunna läsa om på denna blogg senare, då jag redan frågat henne om en intervju som hon tackat ja till. Om det är någon av er läsare som känner till henne och har frågor kan ni ställa dem i kommentar-fältet, så kommer jag försöka stjäla lite av hennes tid så snart som möjligt för att få svar på dessa samt mina egna.




De franska gatuartisterna drack te för att hålla sig varma i det kyliga Paris



Den andra föreläsaren var Anna Fox, som nu lämnat över course-leader rollen till Stephen Bull, som var den tredje föreläsaren denna Torsdag. Projektet, som jag förstod det, kommer vara väldigt brett. Det svåra i ämnet kommer framförallt vara att använda bilderna vi tar på rätt sätt. Att förmedla en vald historia, att ha kontroll över vår publik. Fotografer som nämndes var bland annat; Jeff Wall, Martin Parr, Gregory Crewdson och Mitch Epstein - som jag skrev en uppsats om förra terminen. Självfallet diskuterades många andra fotografer och stilarna var varierade och intressanta. Vi kan nu välja om vi vill använda oss utav en grupp av bilder eller en ensam bild - en såkallad tableau. Att jag redan nu gissar att de flesta kommer att förmedla sin historia i en serie bilder beror på att mycket av vårt teoretiska arbete kommer handla om olika effekter som kan uppnås beroende på vilken bild man placerar brevid en annan. Jag tror att detta projekt kan vara det som kommer att passa mig bäst hittills. Jag vill gärna förmedla något i de bilder jag tar och presenterar. Meningen och idén bakom bilderna, är för mig minst lika viktig som kompositionen. Jag lägger alltid mycket tid på ordningen och texten kring mina bilder, vilket går hand i hand med så kallad storytelling. Det skall därför bli intressant att se hur detta projekt utvecklas. De närmsta dagarna kommer jag lägga mycket tid på att fundera ut ett koncept som jag verkligen vill berätta om i mina bilder.



Ännu en bild från kyliga Paris...


Det bästa råd vi fick under dagen kom nog från Anna Fox. Detta råd var att inte välja ett ämne för att det ska passa projektbeskrivningen. Det vi ska fokusera på är att välja ett projekt som vi kan känna en passion till - något som kan låta självklart men som faktiskt kan komma i andra hand om man stirrar sig blind på projektbeskrivningen. Efter detta blir jobbet att vrida det valda ämnet för att passa in på vår brief. För mig är detta råd om passion viktigt eftersom ett opassionerat projekt verkligen blir kvävande, då det känns som att man blir tvingad att producera. Om man däremot varsamt väljer något man verkligen vill uttrycka i bild, så kan man beröra människor på ett helt annat plan. Om skaparen inte är intresserad av det som han eller hon utforskar genom kameralinsen, så kommer troligen inte publiken sugas in av intresse heller. Så vad jag vill säga till alla fotografer i detta februarinlägg- våga vara passionerade!






Nu bjuder jag även lite på mig själv; här ser ni mig i paris. Foto taget med blixt + lång exponering.



Kommentarer
Postat av: Martin

Hej. Jag gillar verkligen bilderna från Paris särskilt den på damen i päls. Väldigt intressant att höra om rådet att följa sin passion hellre än en projektbeskrivning. Om man jobbar mot uppdragsgivare / kunder så gissar jag att man kan nog förlora en och annan men man levererar alltid helhjärtat. Kanske man vinner på det i längden. Tack.

2010-02-16 @ 09:48:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0